„A bűncselekményeket jobb megelőzni, mint büntetni”

Rendkívüli osztályfőnöki órákat tartottak a rendőrség munkatársai iskolánk tanulóinak, 2017. október 9-10-én. Az órák középpontjában a bűnmegelőzés állt.

Gál Melinda, rendőralezredes és Törzsi Tímea, rendőrzászlós a hétfői napon a kábítószer-használatról tartottak előadásokat. Szó esett a drog meghatározásáról és a szer használatának hatásairól is, melyről az előadók nem csak képeket és videókat vetítettek, hanem igaz és tragikus, hétköznapi történeteket is meséltek. Például egy olyan halálesetről is beszámoltak, amikor a kábítószer-használó azt képzelte, hogy tud repülni, majd leugrott több emelet magasból. Emellett a rendőrség munkatársai összegezték a bűncselekmény, elkövető és áldozat fogalmát, kiemelve a Büntető Törvénykönyv szabályozásait.

A keddi napon dr. Varjú Ferenc, rendőralezredes a szabálysértési eljárások menetéről, a kriminalisztika és viktimológia fogalmáról és feladatairól, valamint az internethasználat veszélyeiről is beszélt. A mindennapi életből vett példákkal érzékeltette a diákok számára a bűncselekményeket és hangsúlyozta az áldozat felelősségének szerepét is. Továbbá felhívta a figyelmet az internetes csalókra, az online, erőszakos tartalmak hatásaira, a szexuális és kortárs zaklatás veszélyeire, illetve a személyiségi jogok sérüléseire, mint a személyiséglopás, becsületsértés és rágalmazás. Az órát egy YouTube videó megnézésével zárta, melynek linkje alább található:

A diákok az előadásokon hasznos információkkal gazdagodhattak a bűnmegelőzésről, kábítószer-használat elrettentő hatásairól, az áldozattá válás folyamatáról és az online térben rejlő veszélyekről.