Nagysikerű tudományos diáknap az IQ-ban


Hatodik alkalommal rendezte meg iskolánk a Szakmai Tudományos Kulturális Diáknapot.
Tanulóinkat több mint tizennégy program várta 2018. március 28-án.

Az előadások fél kilenckor kezdődtek. Érsek Lajos, a Dobó István Vármúzeum múzeumpedagógusa a 16-17. századi párbajokról tartott egy izgalmas és interaktív előadást, majd fegyverbemutatót. A korabeli kardokat, szablyákat a diákok is közelről megfigyelhették.

Bíró Attila és Bérczessy András a fertálymesterség történetéről, eredetéről és mai formájáról beszélgettek az érdeklődő diákokkal. Tanulóink közelről is szemügyre vehették a fertálymesterek ruházatát, láthatták a régi fertálymesterekről készített képeket, illetve az elmúlt években rendezett programokról, átadásokról készült képeket is.

Ducza János törzszászlós Afganisztánban eltöltött missziós éveiről számolt be a publikumnak. A gyerekek nagy érdeklődéssel hallgatták a veszélyes kalandokról szóló beszámolót.

Leffler Csaba autóversenyző, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársával együtt vezetéstechnikai ismeretekről tartott előadást. Mutatott többek között súlyos baleseteket is videón, valamint gyakorlati tanácsokat adott a helyes autóvezetésre.

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztály Bűnmegelőzési Alosztályának képviselői, Varjú Ferenc rendőr alezredes és Gál Melinda rendőr alezredes a bűnmegelőzés fontosságára hívta fel a figyelmet. Kitértek a büntető eljárások menetére is, az informatikai bűnözésre is, külön kiemelve az internetes bűnözés sajátosságait.

A hegymászás világáról Paulovics Zsolt tartott egy igen érdekfeszítő élménybeszámolót. Számos fotót mutatott Európa legmagasabb és legveszélyesebb hegyvonulatairól, embert próbáló helyzetekről. Nem csak a képek látványa nyűgözte le a diákokat, hanem a hegymászó felszereléseit is behozta a diákoknak, akik a speciális eszközöket kézbe vehették.

Környezetvédelmi vetélkedő – Veszélyben a Földünk Koklács Anna és Kovács Pálné tanárnő szervezésében, minden osztály részvétel. Első helyezést ért el a 11. G, második helyen holtversenyben a 10. SZG és a 14. DEK csapata végzett.

A szó szoros értelmében kirobbanó sikere volt Dr. Murányi Zoltán, a Varázstorony és az EKE Kémiai Tanszékének vezetője által tartott, rendkívüli kémiai kísérleti bemutatónak. Magával ragadta a tanulókat, akik bizony néha még valójában is megijedtek…

Hétmérföldes utakon címmel tartott úti beszámolót Rüll Csabáné, iskolánk volt angoltanárnője. Megosztotta élményeit Ausztráliáról és az USA több államáról is. Arról is mesélt, hogy milyenek voltak első élményei, – amelyeket még a hetvenes években szerzett – külföldi útjain.

„Két évtized a mikrofon mögött” címmel tartott egy beszámolót Rohlicsek Judit, az FM7 „hangja”, műsorvezetője, aki a helyi rádiózás jelképe. Az elmúlt húsz évben összegyűjtött, rengeteg tapasztalatát osztotta meg tanulóinkkal. Kitért a pályaválasztás nehézségeire is arra biztatta a diákokat, hogy keressék azokat munkalehetőségeket, melyekben valóban örömüket lelhetik.

A program egyik legnépszerűbb összeállítása volt a madársimogató és reptető. A ritka madarak közül a szalagos álölyv, valamint az afrikai uhu rendhagyó módon mutatkozott be a diákoknak és tanároknak. A madarakról Kiss Balázs, a Magyar Környezetgazdálkodási Vidékfejlesztési és Társaság képviseletében mondott néhány érdekességet is, akinek szavaiból áradt a foglalkozása iránti odaadás, szeretet.

A hatodik SZTKD programsorozatát Hernádi Ferenc tanár úr, az iskola kulturális attaséja állította össze és szervezte meg az iskola diákjainak és tanárainak. A szakmai napoknak idén is nagy, pozitív visszhangja volt, több egri médium is beszámolt a rendezvényről, többek között a heol.hu, FM7, Heves Megyei Hírlap, Szent István Rádió és a TV Eger.

TV Eger >>

HEOL.hu >>