Tartalmas nap a Kutatók Éjszakáján

A Kutatók Éjszakája egy Európa-szerte megrendezett ingyenes eseménysorozat a tudomány és a kutatói életpálya népszerűsítésére. Idén szeptember 28-án pillantottak be diákjaink a különböző tudományterületek titkaiba, az Eszterházy Károly Egyetemen. A Magyar Nyelvészeti Tanszék oktatói kisebb meglepetéssel is készültek nekik.

 

Farkas Anett és Kiss Nikoletta tanárnők kíséretével 9:45-kor érkezett meg a 11.G és 11.SZG osztály a Líceumba. 10 órától Csiszárik Kata és Spisák Réka hallgatók egy különleges dalegyveleget hangszereltek és adtak elő a diákjainknak. Majd Dr. Domonkosi Ágnes, az EKE Magyar Nyelvészeti Tanszék vezetője egy színes és érdekes előadást tartott a megszólításokról. Ezt követően az osztályok kisebb csoportokban dolgoztak. Már ismert dalszövegek két versszakát kellett átírni különböző stílusokban. A legváltozatosabb előadók számait kellett átalakítani: Aradszky László, Tankcsapda, Nótár Mary, Halott Pénz…stb. Közben az egyetem tévécsatornája, a Líceum Televízió is lencsevégre kapta tanulóinkat feladatmegoldás közben. A 11.G osztályból Szalmási Krisztina nyilatkozott a televíziónak. Az utolsó tíz-tizenöt percben a csoportok szószólói prezentálták a megoldásaikat. Kisebb bátorítás után mindenki előadta az átírt szövegeket.

A kreatív feladatmegoldás utáni pedig “édes” volt a jutalom: a tanszék oktatói àltal készített, csoportokra szabott csokoládékat kapott mindenki.
11 órától Dr. Ludányi Zsófia, Dr. Kalcsó Gyula az EKE Magyar Nyelvészeti Tanszék oktatója, valamint Maróthy Szilvia, az ELTE BTK Irodalomtudományi Doktori Iskolájának doktorjelöltje digitális bölcsészeti kvízkavalkáddal készült a csoportoknak. A tanulók megismerhették a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetében elkészült Helyesírási tanácsadó portált, melynek célja, hogy hasznos és hatékony segédeszköze legyen mindazoknak, akik helyesen szeretnének írni – az érvényben lévő akadémiai szabályzat, A magyar helyesírás szabályai alapján.
Továbbá a klasszikus irodalmi szövegek számítógépes rögzítéséről, a digitális kritikai kiadásokról is alapos betekintést nyerhettek a résztvevők. Megtudhattuk, hogy még az olyan régi szövegek is, mint az Ómagyar Mária-siralom vagy a Halotti beszéd, rögzíthetők és kódolhatók szabványos számítógépes eszközökkel. A játékos feladatsor – nemcsak régi, hanem modern szövegek felhasználásával is – a digitális filológia és textológia világába kalauzolt.
Dr. Kalcsó Gyula nagy méretű számítógépes szöveggyűjtemények – ún. korpuszok – felhasználásával végezhető nyelvészeti kutatásokra fókuszáló feladatokkal készült. A nyelvek történeti kutatásában a nagy számú adat elengedhetetlen. A történeti korpuszok felhasználásával olyan kérdésekre is választ képes adni a nyelvtudomány, amelyek korábban, az akár teljes korszakokat felölelő korpuszok hiányában megválaszolhatatlanok voltak. A feladatsor segítségével megismerhették a diákok a magyar nyelv történeti korpuszait, valamint azok felhasználását is a nyelvészeti kutatásokban.
A 9.G osztály tanulói Szentesi Éva és Pócsik Zsuzsanna tanárnők kíséretében felmehettek a Varázstoronyba, ahol látogatható a Csillagászati Múzeum, a Planetárium, a Varázsterem, a Camera Obscura (periszkóp) és a Panoráma terasz is. Ott Szentesi Éva tanárnő interaktív előadást tartott a diákoknak.
Fél 1-kor mind a kilencedik, mind a tizenegyedik évfolyam az egyetem udvarán megtekinthették az irodalmi olvasmányokból készült kiállítást, ahol kötelező olvasmányokat is ajánlhattak a diákoknak, valamint az újraélesztést is gyakorolhatták az EKE Sporttudományi Intézet jóvoltából.
A tartalmas programokat külön köszönjük az EKE Magyar Nyelvészeti Tanszék oktatóinak és szervezőinek!
A Kutatók Éjszakájáról a Líceum Televízió alábbi színes összeállítását tekinthetik meg az alábbi linken, melyben az IQ-s diákjaink a 11:22- 13:29 sávban szerepelnek.

https://www.youtube.com/watch?v=L4ReTZwkT_g