Sportnap az IQ-ban

Tájékoztatjuk iskolánk tanulóit és szüleiket, hogy 2018. április 21-én, szombaton Sportnapot tartunk. A tanulóknak reggel 8:00 órakor lesz gyülekező az egri vasútállomáson, ahonnan a 8:31-kor induló vonattal utaznak Maklárra, a program helyszínére. A Sportnap 9:30-tól 12:30-ig tart. A legjobb eredményt elérő osztály vándorserleget kap. Visszautazás: a Maklárról 13:16-kor induló vonattal. A Sportnapon való részvétel a tanítási napnak megfelelően kötelező.

A magyar költészet napja

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én ünneplik. Ebből az alkalomból minden évben iskolánkban is megemlékezünk irodalmi műsorokkal, programokkal, melyben a klasszikus és kortárs költők versei egyaránt szerepelnek.

Idén az iskolarádiónk, a Mathias 16.5 műsorát hallgathatták a diákok az osztálytermekben, a 4. órában. A több mint 800 éves magyar költészet színes válogatása valósult meg e gazdag tárlatból a programfolyamban. Vidám és nagyon komoly, magán- és közéleti témájú versek válogatták egymást, melyet a legkiválóbb magyar színészek hangbejátszásait tartalmazták.

Az összeállítás első verse József Attila Születésnapomra című, méltán híres költeményével indult, melyet a múlt század második felének legismertebb színésze, Latinovits Zoltán adott elő.

Ezt követte Petőfi Sándor népszerű verse, a Falu végén kurta kocsma, melyet Kaszás Attila előadásában hallhattunk.

Wass Albert Magyar cirkusz című műve a rontó tetteinket jeleníti meg. A verset nemzedékünk legtehetségesebb színésze, az István a király felejthetetlen címszereplője tolmácsolta.

Petőfi Sándor önbeteljesítő jóslata a Szeptember végén című verse, melyet a XX. század felének egyik jelentős színésze, Sinkovits Imre szavalatában hallhattunk.

Arany János A fülemüle című költeményét a sokoldalú Bubik István nagy beleérzéssel adott elő.

Kányádi Sándor Valaki jár a fák hegyén című versét magától a költőtől hallhatták a diákok.

Az irodalmi műsort Ady Endre Üzenet egykori iskolámba című versével zártuk Huszti Péter tolmácsolásában.

A költészet napi összeállítást iskolánk kulturális programfelelősének, Hernádi Ferenc tanár úrnak köszönhetjük, aki az alkalomhoz méltóan ünnepélyessé tette ezt a jeles napot.

Nagysikerű tudományos diáknap az IQ-ban


Hatodik alkalommal rendezte meg iskolánk a Szakmai Tudományos Kulturális Diáknapot.
Tanulóinkat több mint tizennégy program várta 2018. március 28-án.

Az előadások fél kilenckor kezdődtek. Érsek Lajos, a Dobó István Vármúzeum múzeumpedagógusa a 16-17. századi párbajokról tartott egy izgalmas és interaktív előadást, majd fegyverbemutatót. A korabeli kardokat, szablyákat a diákok is közelről megfigyelhették.

Bíró Attila és Bérczessy András a fertálymesterség történetéről, eredetéről és mai formájáról beszélgettek az érdeklődő diákokkal. Tanulóink közelről is szemügyre vehették a fertálymesterek ruházatát, láthatták a régi fertálymesterekről készített képeket, illetve az elmúlt években rendezett programokról, átadásokról készült képeket is.

Ducza János törzszászlós Afganisztánban eltöltött missziós éveiről számolt be a publikumnak. A gyerekek nagy érdeklődéssel hallgatták a veszélyes kalandokról szóló beszámolót.

Leffler Csaba autóversenyző, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársával együtt vezetéstechnikai ismeretekről tartott előadást. Mutatott többek között súlyos baleseteket is videón, valamint gyakorlati tanácsokat adott a helyes autóvezetésre.

A Heves Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztály Bűnmegelőzési Alosztályának képviselői, Varjú Ferenc rendőr alezredes és Gál Melinda rendőr alezredes a bűnmegelőzés fontosságára hívta fel a figyelmet. Kitértek a büntető eljárások menetére is, az informatikai bűnözésre is, külön kiemelve az internetes bűnözés sajátosságait.

A hegymászás világáról Paulovics Zsolt tartott egy igen érdekfeszítő élménybeszámolót. Számos fotót mutatott Európa legmagasabb és legveszélyesebb hegyvonulatairól, embert próbáló helyzetekről. Nem csak a képek látványa nyűgözte le a diákokat, hanem a hegymászó felszereléseit is behozta a diákoknak, akik a speciális eszközöket kézbe vehették.

Környezetvédelmi vetélkedő – Veszélyben a Földünk Koklács Anna és Kovács Pálné tanárnő szervezésében, minden osztály részvétel. Első helyezést ért el a 11. G, második helyen holtversenyben a 10. SZG és a 14. DEK csapata végzett.

A szó szoros értelmében kirobbanó sikere volt Dr. Murányi Zoltán, a Varázstorony és az EKE Kémiai Tanszékének vezetője által tartott, rendkívüli kémiai kísérleti bemutatónak. Magával ragadta a tanulókat, akik bizony néha még valójában is megijedtek…

Hétmérföldes utakon címmel tartott úti beszámolót Rüll Csabáné, iskolánk volt angoltanárnője. Megosztotta élményeit Ausztráliáról és az USA több államáról is. Arról is mesélt, hogy milyenek voltak első élményei, – amelyeket még a hetvenes években szerzett – külföldi útjain.

„Két évtized a mikrofon mögött” címmel tartott egy beszámolót Rohlicsek Judit, az FM7 „hangja”, műsorvezetője, aki a helyi rádiózás jelképe. Az elmúlt húsz évben összegyűjtött, rengeteg tapasztalatát osztotta meg tanulóinkkal. Kitért a pályaválasztás nehézségeire is arra biztatta a diákokat, hogy keressék azokat munkalehetőségeket, melyekben valóban örömüket lelhetik.

A program egyik legnépszerűbb összeállítása volt a madársimogató és reptető. A ritka madarak közül a szalagos álölyv, valamint az afrikai uhu rendhagyó módon mutatkozott be a diákoknak és tanároknak. A madarakról Kiss Balázs, a Magyar Környezetgazdálkodási Vidékfejlesztési és Társaság képviseletében mondott néhány érdekességet is, akinek szavaiból áradt a foglalkozása iránti odaadás, szeretet.

A hatodik SZTKD programsorozatát Hernádi Ferenc tanár úr, az iskola kulturális attaséja állította össze és szervezte meg az iskola diákjainak és tanárainak. A szakmai napoknak idén is nagy, pozitív visszhangja volt, több egri médium is beszámolt a rendezvényről, többek között a heol.hu, FM7, Heves Megyei Hírlap, Szent István Rádió és a TV Eger.

TV Eger >>

HEOL.hu >>

Szívhez szóló ünnepi műsor

Iskolánkban 2017. december 22-én tartottuk a hagyománnyá vált karácsonyi műsorunkat, a Szeplőtelen Fogantatás Nagyboldogasszony Ferences templomban.

Az ünnepséget Molnár György igazgató lélekmelengető köszöntője után, Menyhárt József plébános elgondolkodtató szavai nyitották meg.

A karácsonyi műsor palettáját ismét magával ragadó, színes programkínálat jellemezte. A 9. G osztály tanulói nemcsak bájos szavalatokat, hanem ámulatba ejtő színpadi és zenei előadásokat is bemutattak a nagyérdeműnek. A tehetséges énekeseket iskolánk ének-zenei tanára, az énekkar vezetője, Gonda László kísérte zongorán. A pásztorjátékot és az énekeseket két fellépő is követte. Báder Ernő hegedűjátéka most is minden jelenlévőt lenyűgözött és magával ragadott. A műsor fénypontja a kínai származású Zhang Yu Carolyn előadása volt, aki nem csak egyedi énekhangjával, hanem egy különleges kínai, népi pengetős hangszeren is játszott.

A karácsonyi, meghitt hangulatot kellőképp megalapozta tanulóinkban az elmúlt hetek adventi gyertyagyújtása és a Szeplőtelen Fogantatás Nagyboldogasszony Ferences templomban tartott ünnepi műsor is.

A csodás pásztorjátékot rendezte és a szereplőket felkészítette az osztályfőnöki munkaközösség vezetője és egyben a 9. G osztály magyartanára, Hernádi Ferenc. A zenei programot és a fellépőket szervezte, iskolánk vezető énektanára, Gonda László. A látványos jelmezeket Pócsik Zsuzsanna és Sebők Réka tanárnők, iskolánk művészeti vezetői készítették.