A forradalom és szabadságharcra emlékeztünk

Iskolánk 2018. március 14-én emlékezett meg az 1848-as forradalom és szabadságharc hőseiről.

Hernádi Ferenc tanár úr köszöntő szavai után az iskola tanárai és diákjai közösen elénekelték a magyar Himnuszt, majd az iskola himnuszát. Ezt követte Sebők Réka tanárnő ünnepi beszéde, mely rendhagyó módon, Szendrey Júlia fiktív naplóbejegyzéseit tartalmazta, kiemelve az országos forradalmi történéseket is, közelebb hozva a diákságot az emlékezéshez.

A diákok műsora Balázs Liliána, 10.G osztályos tanuló szavalatával indult, aki Petőfi Sándortól az 1848 című verset szavalta el. Ezt követte a 9.G osztályos Radovits Péter megindító előadásában a Nemzeti dal. Ezt követően Petőfi Sándor verseit szavalták el iskolánk diákjai. Szalmási Krisztina, 10.G osztályos tanuló lélekemelően adta elő a Két ország ölelkezése című költeményt. Szintén a 10.G osztályból, Kamrás Ábel bátorító előadásában hallhattuk A vén zászlótartóról írt Petőfi-verset. Török Leila, 11. GR osztály képviseletében a Szörnyű idő című alkotást fennkölten tolmácsolta. Barkóczi Vivien a 10. G osztályból a Pacsirtaszót hallok megint című művet inspiráló módon közvetítette. A Föl a szent háborúba buzdító verset Kövecses Krisztina, 11. GR osztályos tanuló mondta el. Barkóczi Dóra az Európa csendes című Petőfi-költeményt adta elő. A további lélekmelengető Juhász Gyula által írt Március idusán című verset pedig szintén Kamrás Ábeltől hallhatta a közönség.

Babai Gergő és Bozó Dániel, 11. GR osztályos diákok rendhagyó és magasztos narrációjában megismertük a Pesten történt forradalmi eseményeket, többek között az Erdéllyel történő uniót, a nemzetiségek szerepét, a pákozdi csatát, a civil lakosság tragikus áldozatát, Bem tábornok hadi tetteit, továbbá Gábor Áron ágyúöntését.

Iskolánk új énekkarát a 9.G osztály tanulói alkották, akik a Kossuth Lajos táborában című dalt adták elő.

A műsor zárásában Radovits Péter elénekelte A költő visszatér című Kormorán dalt. Az előadását tapssal buzdították tanárai és diáktársai. Végül az iskola közösen elénekelte a Szózatot.

A felemelő és lelkesítő iskolai ünnepség méltó módon emlékezett meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseiről. A műsor összeállításában Gajdácsi Andrea tanárnő és Hernádi Ferenc tanár úr működött közre. Az előadó diákok felkészítésében részt vett Hernádi Ferenc tanár úr, Havasi Gáborné Csecskedy Adrienn tanárnő, és Farkas Anett tanárnő.