Gömör kincsei

Gömör kincsei – kirándulás és koszorúzás

2018. június 3-án, vasárnap reggel 8-kor indult Egerből Szlovákiába az IQ Pont Gimnázium csapata, hogy felfedezzék Gömör megye rejtett kincseit. A csoport szinte már türelmetlenül várta az autóbusz megérkezését a felszállási helyen. Miután mindenki kényelmesen elhelyezkedett az autóbuszon, az idegenvezető megosztott néhány hasznos információt velük: például az aznapi programot. A közel két és fél órán át tartó utazást kisebb megállásokkal szakítottuk meg.

Út közben érdekes információkat ismerhetett meg a csoport a csetneki templomról. Csetneket (szlovák nevén Stitník) a 13. században alapították a németek és már 1328-ban vásártartási és vámszedési jogot szerzett. Főterének, ahol a műemlék evangélikus templom is található, szabálytalan alakja van. Falait Árpádkori freskók díszítik. Az egyik leghíresebb a jobb oldali oldalhajó falán a gótikus üvegablak körül láthatóak: a Bibliából vett jelenet, Jézus a talentumokról szóló példabeszédét ábrázolja. Különös volt ez a diákjaink számára, mivel tanító szándékú volt. Egy földesúr elutazása előtt 5, 2 és 1 talentumokat ajándékozott szolgáinak, mondván meg kell duplázniuk azokat, mire visszaérkezik. Az első két szolgának sikerült, a harmadik viszont nem foglalkozott vele. Ezek a talentumok valójában Istentől kapott képességeinket szimbolizálják, ezeknek megfelelően kell mindenkinek a mindennapi életét élni. Továbbá a templomban a csoport megcsodálhatta Szlovákia legrégibb orgonáját, ami 1492-től származik. Olyan híres Csetneken született emberekről hallhattak mint Gyöngyösi István, 16-17. századi költőt, illetve Madarász Viktor festőművészt.

A templom megcsodálása után visszaszálltunk a buszra és Betlér felé vettük az irányt. A település 1330-ból származik, kezdetben a Csetnekyek birtoka volt. Ősi bányásztelepülés volt, amelynek kiemelkedő műemléke az Andrássy-kastély. Helyén kezdetben a Bebekek vára állt, amit előbb a 18. században klasszicista stílusban, aztán a 19. században historista stílusban építettek át. 1985-től nemzeti műemlék 1994-ben Europa Nostra-díjjal tüntették ki. Ezt annak köszönheti, hogy berendezési tárgyait nem hordták szét, hogy 1945 után államosították a kastélyt. A kastélyba 13.15-kor volt belépésünk, ezért előtte a csoport szabadon felfedezhette a közel 81 hektáros parkját. A kastélyban olyan érdekes helyiségeket csodálhatott meg a csoport, mint a könyvtár, amit Andrássy Lipót alapított és közel 14.000 kötetnyi könyvet mutatott be. Legérdekesebb a diákok számára a közel 3000 éves múmia volt, amit az Andrássy-család egzotikus utazásai alatt gyűjtött össze. Betlérben közel három órát töltöttünk kastély- és parklátogatással együtt.

Ezután visszaszálltunk a buszra és Rozsnyóra mentünk, ahol is egy rövid városnézés keretében ismerkedhetett meg a csoport a település fontosabb látnivalóival. Megtudhatták, hogy hajdanán Rozsnyót a Rózsák városának hívták, köszönhetően a német elnevezésének, vagy hogy II. Rákóczi Ferenc 1706-ban innen irányította a szabadságharc menetét a Nehrer-házból, ami a Bányászok terén található. Többek között ebben a házban döntöttek az 1707-es ónodi országgyűlés összehívásáról, ahol kimondták a Habsburg-ház trónfosztását. Emellett a diákok megtudhatták, hogy Rozsnyón van egy diáktemplom is. 1788-ban a rozsnyói gimnázium és a templom is a premontrei rend kezébe került és azt a diákok is látogathatták a tanítás keretében. Innen ered elnevezése. Kívülről megcsodáltuk még a Szűz Mária Plébániatemplomot, aminek oltárképe, a Szent Anna-oltárkép 1513-ból származik. Szűz Máriát jeleníti meg a kép, karján a kisded Jézussal és édesanyjával, Szent Annával, aki a bányászok védőszentje. Tiziano Mennybemenetel című képének másolata.

Ezután megkoszorúztuk Petőfi Sándor emlékművét, mivel a partnerintézményünk igazgató-helyettesétől megtudtuk, sajnos nincs Rozsnyón június 4-ei emlékmű. Egy rövid megemlékező műsor előzte meg a koszorú elhelyezését, aminek keretében Szalmási Krisztina 10.G osztályos tanuló elszavalta József Attila Nem, nem soha! című versét, valamint Gajdácsi Andrea, iskolánk igazgató-helyettese, illetve Tóth Molli és Vitovszki Ciprián tanulók elhelyezték a koszorút a Rákóczi Szövetség és iskolánk nevében.

A szabad programot követően indultunk haza, amikor is egy a napi programból összeállított érdekes totón is részt vehetett a csoport, ami már második alkalommal hatalmas sikert arat a kirándulásokon. Ennek keretében egy kis jelképes ajándékot is nyerhettek a részt vevők.

Szuper élményekkel gazdagodva szállt le mindenki a buszról. Ezzel búcsúztunk egymástól: Jövőre újra együtt!

Köszönjük a lehetőséget Rákóczi Szövetség!