A magyar költészet napja

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én ünneplik. Ebből az alkalomból minden évben iskolánkban is megemlékezünk irodalmi műsorokkal, programokkal, melyben a klasszikus és kortárs költők versei egyaránt szerepelnek.

Idén az iskolarádiónk, a Mathias 16.5 műsorát hallgathatták a diákok az osztálytermekben, a 4. órában. A több mint 800 éves magyar költészet színes válogatása valósult meg e gazdag tárlatból a programfolyamban. Vidám és nagyon komoly, magán- és közéleti témájú versek válogatták egymást, melyet a legkiválóbb magyar színészek hangbejátszásait tartalmazták.

Az összeállítás első verse József Attila Születésnapomra című, méltán híres költeményével indult, melyet a múlt század második felének legismertebb színésze, Latinovits Zoltán adott elő.

Ezt követte Petőfi Sándor népszerű verse, a Falu végén kurta kocsma, melyet Kaszás Attila előadásában hallhattunk.

Wass Albert Magyar cirkusz című műve a rontó tetteinket jeleníti meg. A verset nemzedékünk legtehetségesebb színésze, az István a király felejthetetlen címszereplője tolmácsolta.

Petőfi Sándor önbeteljesítő jóslata a Szeptember végén című verse, melyet a XX. század felének egyik jelentős színésze, Sinkovits Imre szavalatában hallhattunk.

Arany János A fülemüle című költeményét a sokoldalú Bubik István nagy beleérzéssel adott elő.

Kányádi Sándor Valaki jár a fák hegyén című versét magától a költőtől hallhatták a diákok.

Az irodalmi műsort Ady Endre Üzenet egykori iskolámba című versével zártuk Huszti Péter tolmácsolásában.

A költészet napi összeállítást iskolánk kulturális programfelelősének, Hernádi Ferenc tanár úrnak köszönhetjük, aki az alkalomhoz méltóan ünnepélyessé tette ezt a jeles napot.